Dragi parinti, veniti acasa din Afganistan!

Romania se afla pe locul trei în Europa, când vine vorba de obezitatea infantilă. Unul din zece copii din tara noastra are greutatea unui adult, situatie intalnita doar in Grecia şi Iugoslavia. In UE, unul din 5 copii este suprapoderal.  

Episodul al doilea al rubricii mele, are ca punct de plecare un scurt editorial, din vara anului 2003, intitulat “ LIMA-N”:

Azimi Lima, din AfganistanAzimi Lima, din Afganistan. Iata un nume care a facut inconjurul lumii, in cea dintai zi a Campionatelor Mondiale de atletism, de la Paris. Si nu datorita performantelor sportive. Extrem de stangace la asezarea in blocstarturi, unde a avut nevoie de ajutorul  a doi oficiali pentru a se dumiri cum se pleaca intr-o cursa de 100 de metri, ea a alergat aceasta distanta in 18 secunde si 37 de sutimi, cea mai buna performanta din cariera!!!( n.r.: recordul national al Romaniei este de 11 secunde si 30 de sutimi). Nu-si permite deja banalii pantofi cu cuie, pe care performerii ii schimba cu nonsalanta, fugind pe pista celebrei arene pariziene, in pantaloni lungi, usor bufanti. A acordat o sumedenie de interviuri, imediat dupa cursa, inclusiv celor de la BBC. A vorbit intr-o engleza poticnita, dar extrem de sigura pe sine. Reporterul a fost mai mult decat ingaduitor. Modesta si foarte fericita, alegatoarea din tara pustiita de razboi a vorbit lumii intregi despre incercarea vietii sale. Aterizata pe Champs Elysee, dintr-o lume pe care uneori  ne e si teama sa o cunoastem , Azimi ne-a aratat tuturor, ca a “ iesi la Lima-n” poate fi o stare de spirit. Si poate nu intamplator numarul ei de concurs a fost…1!

Copii au nevoie de povesti,  iar in cele mai multe situatii parintii n-au vreme sa le spuna.  Copii vor sa afle, dar nu prea au de unde. Povestile care ajung la ei din lumea asta neinteleasa a sportului romanesc au legatura cu fotbalul. Fotbal si atat. Tinerii de azi nu sunt mai rai decat cei de ieri, cum nu sunt mai rai nici decat cei din vremea dacilor. Expresia: “pe vremea mea…”, imi da fiori. Paradoxal, in lumea blogurilor a, a facebook-ului, una pe care o poti descoperi intr-o clipa sau poate mai repede de atat, tinerii gasesc din ce in ce mai greu story-uri adevarate. Ca si fatuca si Afganistan, al carei chip ma urmareste in fiecare zi, copii nostri au nevoie de cineva sa-i scoata la Lima-n. Acel cineva nu e tocmai la Kabul, ci la doar un pas sau o respiratie distanta de ei. Sunt cei care-i trezesc dimineata, le dau bani de masini, tzoale sau sa scoata fetele in oras. Dragi parinti veniti acasa din Afganistan!!!

PS:

“ Potrivit medicului Mihaela Ursache, rata obezităţii şi a supraponderalităţii a crescut în România cu 18% în ultimii ani, iar 40% dintre copiii români sunt supraponderali şi obezi”, citat din articoulul publicat pe capital.ro, in data de 17 octombrie 2013.

referinte http://www.theage.com.au/articles/2003/08/24/1061663674756.html

Tagged with:
Posted in Blog