Columna lui Traian – 1900 de ani de la inaugurare

Columna lui Traian – 1900 de ani de la inaugurareAsociaţia Identitate Culturală Contemporană, în parteneriat cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, vă invită la evenimentul aniversar Columna lui Traian – 1900 de ani de la inaugurare, care va avea loc vineri 24 mai, de la ora 18.30,  la Sala ArCuB.

Anul acesta, pe 12 mai, se împlinesc 1900 de ani de la inaugurarea, la Roma, a unuia dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene: Columna lui Traian. Relevanţa sa în context românesc este indiscutabilă, Columna fiind o preţioasă cronică vizuală a războiului daco-roman şi un izvor de mare însemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale.

Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 şi se păstează şi astăzi ȋn Forul lui Traian din Roma. Monumentul, care are o înălțime de aproximativ 30 de metri, este decorat cu un celebru basorelief ȋn formă de spirală, care ȋnfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane.

De altfel, pe lângă ȋnseamnătatea istoric㸠Columna reprezintă şi un important reper artistc, care a influenţat, din Antichitate până ȋn prezent, crearea a numeroase alte columne comemorative.  Printre acestrea se numără unele dintre cele mai recunoscute monumente ale lumii, ca de pildă Columna lui Nelson, din Londra, sau  Monumentul Washington din Baltimore- SUA. De altfel, se spune că însuşi celebrul artist renascentist Michelangelo ar fi fost un mare admirator al Columnei, în faţa căreia ar fi exclamat:  “Nu există decât o singură Columnă Traiană!”.

O aniversare cu o atât de importantă semnificaţie culturală şi istorică (marcată de comunitatea internaţională printr-o conferinţă specială organizată la Viena, la ȋnceputul lunii mai) nu poate fi trecută cu vederea în spaţiul public românesc. De aceea, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) iniţiază şi organizează la Bucureşti, în parteneriat cu ArCuB, acest eveniment omagial, desfăşurat la sala din Str Batişte nr 14.

Programul evenimentului:

Cuvânt introductiv din partea organizatorilor şi invitaţilor speciali.

Susţinerea unei conferinţe ştiinţifice de către cercetătorul Leonard Velcescu, doctor în istoria artei cu teza “Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică”, susţinută la Sorbona şi EPHE (Paris).

Proiectarea  unor filme documentare realizate de televiziunea italiană RAI despre Columna lui Traian, cu renumitul istoric şi arheolog Ranuccio Bianchi Bandinelli, respectiv despre marele artist renacentist Michelangelo.

Recital al pianistei Sânziana Mircea. La numai 20 de ani, artista este considerată de critici unul dintre liderii generaţiei tinere de muzicieni. Sânziana este laureata unor premii internaţioale importante şi studiază, ȋn prezent, la cea mai mare academie de muzică din Germania, Hochschule für Musik und Tanz din Köln.

Proiectarea filmului “Decoding Dacia” (2012), realizat de Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston.

Cocktail  şi discuţii.

 Eveniment organizat de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB.

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie non-guvernamentală care îşi propune să dezvolte proiecte culturale care să nască dezbateri cu privire la importanţa unei identităţi naţionale într-o lume multiculturală.

 

Principalele proiecte dezvoltate de AICC până în prezent sunt portalul Romanian Letters (http://romanianletters.ro), care îşi propune să popularizeze informaţii pozitive despre România, emisiunea săptămânală Romanian Letters, difuzată de Activ eFeM şi site-ul Statui de daci  (http://statuidedaci.ro/ro/), care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg statuile de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. La începutul acestui an, pentru a marca aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei, AICC a lansat şi portalul http://www.columnaluitraian.ro.

Update: Despre modul ȋn care s-a desfăşurat evnimentul, puteţi citi AICI.

Posted in Anunţuri