AICC la Festivalul de Carte Transilvania

AICC la Festivalul de Carte TransilvaniaPe 21 iunie 2013, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) a participat la Festivalul de Carte Transilvania de la Cluj Napoca. Ȋn cadrul evenimentului, echipa AICC a discutat despre aniversarea Columnei lui Traian şi a proiectat filmul documetar “Decoding Dacia”, realizat de Dan Dimăncescu.
Eşti mai bun şi mai fericit dacă, măcar din când ȋn când, faci câte ceva nou. Credincioşi acestei zicale (pe care, de fapt, cred că tocmai am inventat-o eu), am pus la cale prima apariţie oficială a AICC ȋn afara Bucureştiului. Dacă mă gândesc bine, a fost un fel de premieră multiplă: jucându-ne puţin, am putea zice că premieră a fost şi pentru Transilvania ȋnsăşi, care a găzduit primul festival regional de carte din România. Aceasta a fost ocazia cu care, la invitaţia prietenilor de la editura Eikon, ne-am luat frumuşel entuziasmul şi roll-upurile ȋn spinare şi ne-am ȋnceput expediţia clujeană. [“Entuziasmul” nu l-am fotografiat, dar nu ne-am putut abţine să nu imortalizăm apariţia ȋnsemnelor noastre ȋn frumoasa Piaţa Unirii din Cluj. Vedeţi poza de mai sus 🙂 ].
Ȋn seara intervenţiei noastre, a fost cald, au fost emoţii şi niţcaiva peripeţii tehnice. Dar, nu-i aşa, ce-ar fi o aventură fără puţină adrenalină (că de căldură de-am fi putut lipsi, mulţumim)? Oricum, ceea ce contează e că momentul AICC a fost o adevărată reuşită. “Decoding Dacia”, filmul lui Dan Dimăncescu pe care l-am proiectat, a fost foarte bine primit de clujeni şi ȋmi creştea inima să văd cum oameni care se plimbau agale prin piaţă aruncau câte o privire spre ecran şi, pac, rămâneau pironiţi şi nu mai plecau până la sfărşitul filmului. La ȋncheierea proiecţiei, unii spectatori au vrut să afle mai multe despre film, despre Columnă şi despre statuile de daci, ceea ce, desigur, ne-a bucurat mult.
Cele două zile jumate pe care le-am petrecut ȋn Cluj au fost foarte intense şi probabil ar dura tare mult să enumăr toate lucrurile care m-au bucurat ȋn timpul ăsta. Dar cu siguranţă unul dintre momentele memorabile la care am asistat a fost discursul academicianului Ioan Aurel Pop, care şi-a lansat la Festivalul de Carte o lucrare dedicată istoriei Transilvaniei. A fost un discurs limpede şi argumentat cum rar mi-a fost dat să ascult, iar acum abia aştept să citesc cartea (ghiciţi cine a luat autograf?)

De asemenea, am avut onoarea să-l ȋntâlnim pe dl. profesor Constantin Dulcan, celebru pentru studiile sale despre moartea clinică. Avem şi dovada ȋntâlnirii, poza istorică e deja pe Facebook. 
Ah, mai trebuie zis că oraşul Cluj e absolut MINUNAT şi eu una m-am ȋndrăgostit iremediabil de el. Plus că am ochit deja pe acolo câteva cafenele excelente, de care probabil veţi citi ȋn săptămâniile viitoare la rubrica de « vin şi gastronomie ».

Trebuie să le mulţumim domnilor Vasile George Dâncu şi Valentin Ajder, de la editura Eikon, pentru invitaţie şi prietenie. Pentru noi, participarea la Festivalul de Carte Transilvania a fost o experienţă pe cinste. Abia le aşteptăm pe următoarele 🙂 .

Posted in Anunţuri